Digitális Iskola
Csaholci Általános Iskola
Jó Szóval Oktasd, Játszani is Engedd!

A gyerek helye a közösségben, beilleszkedés


 

 

A gyerek helye a közösségben, beilleszkedés

 

 

Vannak gyerekek, akik nagy népszerűségnek örvendenek pajtásaik körében – külsejük, személyiségük vagy valamilyen készségüknek köszönhetően. A beszédes, bájos és talpraesett gyermekeket hamar befogadja a közösség – ők nagyon könnyen és gyorsan kötnek új barátságokat. A félnék és visszahúzódó gyermekeknek azonban már nehezebb dolguk van – ők sok esetben nehezebben boldogulnak a kapcsolatteremtés és a szocializáció bonyolult folyamatával.

Kövessük figyelemmel gyermekeink közösségi tevékenységét és azt, hogy mennyire fogadták be osztálytársai, pajtásai. A zárkózott gyermekeket könnyen kiközösíthetik, amelynek akár súlyos következményei is lehetnek. Bátorítani kell őket, hogy keressék a kapcsolatot társaikkal és próbáljanak barátságokat kötni (ha az osztálytársaival nem is sikerül szorosabb kapcsolatot kiépíteni, valamilyen sporttevékenység vagy más délutáni elfoglaltság során könnyen még szerezhet igaz barátokat).

Ha a gyermeknek nem megy könnyen a kapcsolatteremtés és nehezen barátkozik, akkor az első és legfontosabb feladat, hogy nyíltan és őszintén beszélgessünk vele erről a problémáról. Barátságokat kötni és fenntartani, kijönni a többi gyerekekkel, követni az otthoni, iskolai és közösségi szabályokat, valamint jó tanulmányi eredményeket elérni hatalmas kihívás lehet egy alacsonyabb önértékeléssel rendelkező, visszahúzódó gyermek számára. A gyerekek közötti barátság értékes kincs, amire vigyázni kell, ezért tanítsuk meg gyermekünket a következő szabályokra:

 

1. Legyen jószívű és önzetlen a barátaival (de ne hagyja, hogy ezt kihasználják).

2. Kezelje bizalmasan pajtásai titkait.

3. Legyen mindig segítőkész és figyelmes társaival.

4. Tanulja meg elfogadni mások hibáit.

5. Igyekezzen pozitívan állni a nehéz helyzetekhez is.

6. Ne csak passzívan vegyen részt a beszélgetésekben, hanem kezdeményezzen is.

7. Hallgassa meg barátai problémáit, és legjobb tudása szerint igyekezzen tanácsot adni nekik.

8. Tanuljon meg örülni, ha nyer és méltósággal viselni, ha veszít.

9. Legyen a csapat része, működjön együtt barátaival a közös célok érdekében.

10. Őrizze meg személyiségét és legyenek önálló gondolatai és véleménye.

 

Ezeket a készségeket idővel és “gyakorlással” fejleszteni lehet. A gyermekeknek élményekre és tapasztalatokra van szükségük, hiszen a kapcsolatteremtést és a közösségben való viselkedésformákat tanulni kell. Ezek elsajátítása fejleszti a személyiséget, távlatokat nyit a gyerek számára és segíti őt kiegyensúlyozott, boldog felnőtté válni.

 

Hogyan segíthetünk gyermekeinknek, hogy könnyen teremtsen kapcsolatot?

Bíztassuk, hogy minél több időt töltsön el közösségben. Napjaink rohanó világában ez nem akkora akadály, hiszen az iskola megfelelő lehetőséget biztosít arra, hogy megismerkedjenek kortársaikkal. Az együtt játszás során talán a legfontosabb, hogy a gyermek gyermeknek érezhesse magát társai körében, és közös élményeket szerezzen velük. A délutáni foglalkozások szintén fontosak, hiszen a játszótereken vagy az edzéseken is barátok között lehet.

Töltsünk minél több időt velük. A családi élmények, közös játékok és programok révén a gyermek megtanul felszabadultan viselkedni a közösségben, miközben megérti a társasági “játékszabályokat” is.

Beszélgessünk vele a barátságról, az illemszabályokról és közösségi életről. Ha látjuk, hogy bizonytalan vagy nehezen boldogul, akkor elemezzük ki az adott helyzetet és lássuk el tanácsokkal. Igyekezzünk partnerként kezelni gyermeket, hogy megbízzon bennünk. Így nem csak a jelekre kell majd figyelni, hanem ő maga fogja elmesélni, ha valamilyen problémája adódik, vagy váratlan helyzetbe keveredik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Keresés

Kezdő oldal